zaterdag 2 januari 2010

Guam - Manila - GuamHans heeft twee maanden geleden een TIA gehad in Vanuatu en heeft zich hier in Guam helemaal laten checken. De uitslag was niet zo best met twee slagaders in zijn nek waarvan er 1 voor 70 % dicht zat en de ander voor 90%. Op advies van de dokters hier was een spoedoperatie in de Philippines het beste. St.Luke's Hospital in Manilla staat enorm
goed bekend waar ook presidenten uit heel Azie worden geholpen. 

De mededeling dat Hans zich zo min mogelijk mocht bewegen anders zou 2010 halen weleens een moeilijke zaak kunnen worden heeft ons doen besluiten zo snel mogelijk alles te regelen. Moet even gezegd worden dat onze Nederlandse Verzekering (FBTO) het prima voor elkaar heeft ook in het buitenland want er stond al een agente klaar toen we aankwamen.

Op 27.12.09 zijn we dan met z'n drieën op het vliegtuig gestapt en zondag lag Hans al aan alle mogelijke meetapparatuur. Binnen twee dagen is de eerste operatie aan de linkerkant en de volgende dag de operatie aan de rechterkant gedaan. Prima gelukt en Hans voelt zich heel goed.
We hebben als souvenir de twee enorme klonten die zijn weggehaald in een flesje meegekregen. Altijd leuk voor later. 
Hans heeft het heerlijk naar zijn zin gehad met al die lieve Filippijnse zusters die werkelijk de hele dag in de rondte rennen om het iemand naar de zin te maken. 
De gewoonte is daar, dat de hele familie bij de patiënt blijft slapen. Wij zijn daar toch iets te westers voor en trouwens ik paste niet eens in het bedje, lijk daar wel een reus. 

In ieder geval vond iedereen het heel zielig voor Hans en kreeg hij de hele dag bezoek van het personeel. Joos en Fietje zaten in een Hotel, ook omdat Manilla een beetje stad is. Niet dat wij veel gezien hebben want we hebben alleen in taxi's gezeten met de deuren stevig op slot en dat valt ook niet mee ;-) 

Nu het volgende probleem. Door al die scans is gebleken dat Hans ook nog aan zijn hart geopereerd moet worden. Drie bypass operaties zijn nodig om zijn bloed weer goed te laten stromen. 
De bedoeling was om dat ook deze week nog te laten gebeuren maar ja Hans zal Hans niet zijn als er weer niet iets bijzonders is. Zijn bloedgroep komt in heel Azië niet voor en niet op korte termijn te krijgen en drie operaties in een week is ook wel wat veel.

We zijn dan ook gisteren teruggevlogen naar Guam en Fietje naar Amsterdam. Weet zeker dat ze dit niet leuk vindt maar moet toch even zeggen dat ze een enorme steun is geweest.

Nu hebben we even de tijd om te beslissen wanneer de volgende stap moet gebeuren. Het plan is om naar Manilla te zeilen ( mag van de dokter) en daar dan na de operatie een paar weken op de boot te blijven. Want die hart operatie vergt wat meer herstel tijd. Hans wil er toch ook nog even over nadenken want je in tweeën laten zagen is nou niet bepaald een lekker idee.
De hele reis van Vanuatu naar Guam is achteraf heel onverantwoordelijk geweest en soms is het dus maar goed dat je niet alles weet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.