dinsdag 20 oktober 2009

Bijna gearresteerd in Vanuatu

Bijna gearresteerd in Vanuatu.
Maandag hebben we uitgeklaard, sigaretten duty free gekocht, diesel getankt en zijn we aan een mooring gaan liggen om vandaag te vertrekken richting de Solomons. Je krijgt hier 24uur om te vertrekken


Vanochtend het weerbericht opgehaald en het ziet er dus heel slecht uit, 30 to 35kn met een hoge zee.
We besluiten te blijven liggen en dadelijk even naar de kant te gaan om het te melden. Ik zit dus nog in mijn ochtend tenue als er een bootje arriveert met 8 mannen in een blauw uniform. O jee, de customs. Ik leg gelijk uit, jongens we liggen hier nog want het weer is vreselijk buiten.
Ze hadden alle begrip en het was helemaal geen probleem, we konden best blijven liggen voor een paar dagen. De reden waarom ze even langs kwamen is een oefening van de customs en daar hebben ze (hoe is het altijd mogelijk) Huize Pim voor uitgekozen.

Je blijft natuurlijk vriendelijk lachen en zegt dat het geen probleem is. Geen idee wat ze na eigenlijk zochten maar de boot werd dus gestript en ik bedoel dus echt gestript. Alles overhoop tot en met alle leesboeken, kleren, pannen alles uit de kasten. Wat een zooitje, maar je blijft lachen want ze moeten tenslotte ergens een oefening doen :-( en waarom dan niet bij ons.

Wij hadden dus gisteren veel sigaretten gekocht maar dat mag hier. Er zijn geen limieten aan wat je mag kopen. We hadden keurig een bonnetje van de duty free Chinees.
Op de factuur stond dus 60 sloffen maar op een of andere manier kon het hoofd van de customs niet tellen en maakte ervan dat wij maar 50 sloffen hadden en waar dus de 10 ontbrekende sloffen waren.
Uitgelegd dat er echt 60 sloffen waren en weer tellen maar in die man
z'n hoofd hadden we er 10 te kort. De man begint te schreeuwen tegen Hans dat hij de paspoorten ging innemen, uitklaringsformulier terug en meer van dat soort dreigementen en het onvermijdelijk gebeurde dus... Hans werd heel kwaad..

Misschien niet echt verstandig maar soms kan je je gewoon niet meer beheersen. Het werd een redelijk chaotische situatie met als climax dat Hans zou worden gearresteerd. De beste man bleef schreeuwen
I ARREST YOU I ARREST YOU.

Uiteindelijk ben ik er tussen gesprongen en heb met al mijn charmes deze man ervan kunnen overtuigen dat wij geen sigaretten aan iemand hebben verkocht. Hallo, we betalen 1.36 per pakje hier, die ga je toch niet verkopen en zelf duurder terugkopen. Na wederom een hertelling was hij er eindelijk van overtuigd dat we niets misdaan en zoals hij ervan maakte de wet hadden overtreden.

Op een of andere manier had deze man toch niet zijn gram gehaald en begon ook tegen mij te schreeuwen. Dus al glimlachend heb ik hem gevraagd wat hij nou toch wilde. Hij wilde ons een boete opleggen.
Ik heb netjes gevraagd, hoeveel dan?? en niet meer waarom,soms is dat zinloos.
100 US was zijn prijs.
We hebben keurig betaald, kregen geen bonnetje en waren ook gelijk weer vriendjes. Soms moet je maar gewoon je verlies nemen en vooral blijven lachen. Moet wel zeggen dat 7 van de jongens er wat beteuterd bij stonden.

Na alles weer te hebben opgeruimd hebben we er hartelijk om zitten lachen. Als het weer is opgeknapt verlaten wij Vanuatu en gaan dan richting de Solomons.

30.10.09

We vertrekken Zaterdag uit Port Vila rechtstreeks naar Nauru,dat is ongeveer 1100 mijl dus ca.8 dagen. We zijn iets langer gebleven dan gepland omdat Hans problemen had met zijn gezondheid. Op dit moment gaat het weer prima met hem. Dus morgen gaan de trossen los.
Vanwege het tijdsverlies doen we maar wat grotere stukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.