dinsdag 29 september 2009

Port Villa Vanuatu


 5    Port Vila, Vanuatu


Na een bijzonder plezierig tocht met veel zon en redelijke zee zijn we op 28.09.09 's morgens vroeg aangekomen in Port Vila. Vroeger wel bekend onder de Nieuwe Hebriden.

Er lagen nog 4 boten te wachten op de Health Inspector dus wij waren pas om 12.00 uur aan de beurt. We liggen nu met ons kontje naar de kant en weer heerlijk de stekker erin.
Beetje te laat om nog naar immigratie en customs te gaan, dus dat doen we dan morgen wel. Gelukkig zijn ze hier niet zo moeilijk. Het plan is om hier zo'n twee weken te blijven en dan naar het noorden van deze eilanden te varen. Port Vila is redelijk modern maar op de rest van de eilanden schijnt het nog erg primitief te zijn met oude traditionele gebruiken zoals het dragen van een peniskoker.

Na nog wat lees en speurwerk te hebben gedaan over Papua New Guinea, daar heb je tenslotte alle tijd voor op zee, hebben we besloten om de route toch maar te veranderen.
We wisten dat Papua NG niet echt veilig was maar ik ben toch een beetje geschrokken dat er geadviseerd wordt om ook overdag twee man als bewaking op je boot te zetten. Nou, denk dat ik daar dan helemaal geen oog dicht doe. Zoals een goede NL zeilers vriend van ons altijd zegt : Ik zoek geen avontuur in een avontuur.

De nieuwe route wordt wel heel erg stenen tijdperk maar dat heeft ook wel zijn charmes. Ben al een ontzettend lange boodschappenlijst aan het maken want er is daar niets bijzonders te krijgen. Ga veel leesbrilletjes, kinderspeelgoed en snoepgoed kopen want de mensen op dat soort eilanden zijn er ontzettend blij mee.
De eilanden die we aandoen hebben veel resten uit de Tweede Wereldoorlog waaronder Japanse scheepswrakken. Lijkt me erg interessant.
De nieuwe route wordt dan als volgt:
Vanuatu ( het noorden) - Nauru - Kosrae - Pohnpei - Chuuk ( allemaal staten van de Federated State of Micronesia) - Guam
Heb waarschijnlijk geen tijd meer om van gedachten te veranderen, want we hebben 2 1/2 maand om daar te komen en die tijd hebben we hard nodig.

8.10.09
Vanochtend vroeg waren er twee aardbevingen 500 km ten noorden van Vanuatu en er werd een tsunami waarschuwing afgegeven. Heel eng allemaal.
Voor ons betekende dat gelijk alles los en de zee op. Geen boot hier binnen een half uur meer te bekennen. De bevolking werd geadviseerd naar hoger gelegen gebieden te gaan, de winkels gesloten en de mensen van het strand geplukt, SMS Alert enz.
Wij hebben een paar uur op zee gedobberd met ik weet niet hoeveel boten, zoals lokale vissers en marine schepen. Ze hebben hier echt een goed georganiseerd plan klaar liggen voor dit soort dingen.
Gelukkig viel het allemaal mee, er werd wel een hoger golf niveau gemeten maar niet verontrustend. Tsjonge wat een enge toestand maar we liggen weer veilig, hopen we.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.