maandag 20 juli 2009

Port Maurelle Vava'u


19 juli 2009 | Door: 
 5    Neiafu, TongaVorige week hadden we behoefte aan een ander uitzicht en zijn we naar de baai Port Maurelle gevaren omdat dat een van de plekken is waar je de meeste kans hebt om walvissen te zien. Toen ze ons zagen zijn ze waarschijnlijk van schrik weg gezwommen want wij hebben niets gezien. Het is een hele mooi baai met een prachtig strandje. Er kwam gelijk een roeibootje met opa, oma en kleinkinderen met de vraag of we nog iets konden missen, zoals melk bv. Natuurlijk kunnen wij dat missen, dus de kasten open en koekjes, melk,sigaretten gegeven. Voor de kindertjes had ik nog flippers en een waterpistool. Zo leuk, het jongetje wilde hem ook niet meer loslaten.

Mensen zijn hier erg arm en zeker op zo'n klein eilandje hebben ze echt helemaal niets. Ze willen graag de spullen die je geeft ruilen voor de gevlochten dingen die ze maken maar wij geven het liever en laat een ander dan iets bij ze kopen dan verdienen ze nog iets met de nadruk op iets!

Van de week kwam er een man naar ons toe, of we zijn telefoon wilde kopen omdat hij geen geld had voor melk voor de baby. Hans heeft hem gewoon geld gegeven. Je krijgt dan natuurlijk weer snel commentaar van, stel dat het verhaal niet waar is. Nou en, als het waar is, is het vreselijk en mocht het niet waar zijn dan hebben we pech. Jaja hoor nu al van Nederlandse zeilers dat Tonga duur is geworden.
Het is ook een schande hoor dat de prijzen van de moorings met wel zeker 1 Euro omhoog zijn gegaan, tenslotte baden de mensen hier in weelde.
Er zijn zeilers die goedkope luchtjes bij het Kruidvat in Nederland hebben gekocht en kijken of ze dat kunnen ruilen voor eten. Begrijp niet wat sommige mensen mankeert, het enige wat de eiland bewoners hier hebben is wat eten van hun landje en daar proberen ze iets mee te verdienen.

Wij hebben van de week nog 4 kippenpoten kunnen veroveren en de bedoeling is dat we daar de hele week mee doen hahahha. Gelukkig hebben ze hier veel vis maar voor een non-vis eter als Hans is het op dit moment een beetje moeilijk. Veel jonge zeil-backpackers vangen een grote tonijn (55kg!!)en verkopen die aan de restaurants. Voor mij is dat heerlijk, alleen Hans eet een beetje erg vegetarisch op dit moment.
We kunnen op de markt wel lokale groente kopen maar ik heb geen idee wat ik met die boomstammen aan moet.

We vertrekken nog niet naar Fiji want onze accu's lopen nu wel heel erg snel leeg. Na 5 jaar intensief gebruik is dat normaal maar we hadden gehoopt er nog een jaartje mee te doen. Nieuw Zeeland is nog steeds het dichtste bij vanaf hier, dus we hebben daar de nieuwe accu's besteld.
Die komen dan 31.07.09 aan in Nuku'alofa. Dan zal het zeker nog een paar dagen duren voor we ze bij de douane kunnen bevrijden.

Al met al schatten we, dat we dan half Augustus uit Tonga weggaan. Savusavu slaan we over en gaan rechtstreeks naar Lautoka. Beetje later dan we dachten maar Tonga is niet echt vervelend om langer te blijven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.