vrijdag 20 maart 2009

Even het rijbewijs verlengen als zeezeiler
Hans zijn rijbewijs verloopt over drie maanden, dus een verlenging aanvragen. Dat lijkt simpel maar de regels zijn allemaal veranderd dus dat gaat niet zo makkelijk als we dachten.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gemaild en gebeld en die verwezen ons naar de Gemeente Den Haag omdat we daar staan ingeschreven. Die kwamen gelijk met een oplossing, u laat u gewoon even uit NL uitschrijven dan neemt u een briefadres en klaar is kees. We sturen uw rijbewijs wel naar uw nieuwe vaste adres in het buitenland.

Ja hoor, ons vaste adres is dus Zeiljacht Pim varend in de Pacific. Nee, Mr. Petiet dat accepteren we niet als adres, u kunt beter contact opnemen met de RWD, die hebben wel een regeling voor mensen in het buitenland. En inderdaad dat hebben ze ook. U boekt een vlucht naar NL want u moet in persoon uw verlenging aanvragen.
Met rijbewijzen is in het verleden veel gefraudeerd dus vandaar deze nieuwe regels. Ons voorstel om het naar het Consulaat in Auckland te sturen werd afgewezen omdat die er alleen zijn voor de paspoorten. Tsjonge hoe moeilijk kan het allemaal zijn. Nee dan de Cook Islands, een rondje om het politiebureau, 10$ en je hebt een rijbewijs. Mocht je 10$ te duur vinden dan is Vanuatu ook een optie, elk rijbewijs wat je maar wil, motor, vracht en auto voor 5$, alleen jammer dat het nergens anders geldig is.

Hans heeft Ries Smits, een vroegere buurman, voorheen wethouder en nu raadslid (CDA) in Den Haag, een email gestuurd over het probleem. Hij is iemand die wel gelijk aktie onderneemt , heeft de betreffende ambtenaren gesproken maar kon niets voor ons doen omdat de Wet nu zegt dat je in persoon de aanvraag moet doen. Ries gaat nu via de Tweede Kamer voorstellen of er een eenvoudige oplossing kan komen voor mensen in dezelfde situatie als wij. Bedankt Ries voor je tijd en moeite.

We kunnen niet wachten tot de wet gewijzigd is en voor ons de tijd een beetje gaat dringen zijn we naar de de AA (nee, niet voor de drank) in Kerikeri gereden. Door de Automobile Association werden we uiterst voorkomend behandeld en Hans heeft, na een geslaagde ogentest, nu een New Zealand rijbewijs (10 jaar) wat overal ter wereld geldig is.
Probleem opgelost.

Als we dan een keer naar Nederland komen kan Hans gewoon zijn NL rijbewijs laten verlengen. Trouwens dat kan nog wel even duren, hebben totaal nog geen zin. Het zeilersleven bevalt ons te goed. Over een week of zes weer terug naar de Pacific eilanden en dan op naar Azie. Het gaat er een beetje op lijken dat we dadelijk als twee oude besjes nog in de rondte varen. Heerlijk toch.

Verder gaat het leventje hier gewoon zijn gangetje, eigenlijk net als thuis. Wasje draaien, boodschapjes doen, schoonmaken en bij tijd en wijle een biertje in de club. Het is hier een stuk rustiger dan vorig jaar, ze hebben ook duidelijk last van de crisis. Half April wordt het dan weer drukker want begin Mei starten hier de rally's Opua naar Fiji,. Tonga en Vanuatu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.